NFT scam is oplichterij, fraude en gesjoemel in een markt die op het eerste gezicht relatief veilig lijkt. De blockchain op zich laat weinig ruimte voor cybercriminelen, zou je zeggen. Elke transactie wordt gecontroleerd door alle aangesloten computers en daarna is er geen mogelijkheid meer om transacties aan te passen of te verwijderen. Dit lijkt een veilige constructie, maar helaas wordt ook de metaverse steeds interessanter voor criminelen, naarmate er meer geld heen stroomt.
Cybercriminelen worden steeds handiger en de toegepaste methodes geavanceerder. Zeker voor de beginnende NFT-handelaar kan het lastig zijn om NFT scam te herkennen. Er zijn verschillende manieren waarop cybercriminelen je geld afhandig kunnen maken via NFT’s. Deze oplichters profiteren van de nieuwe markt, waar nog lang niet alle handelaren voldoende kennis hebben om hun slimme trucs te doorzien.
Om jezelf te beschermen tegen NFT scam is het belangrijk dat je oplichters op tijd herkent. Daarom hebben we hier de 9 meest voorkomende NFT scam voor je op een rijtje gezet. Het herkennen van oplichters in de NFT-wereld is niet alleen belangrijk voor beginners, maar ook de meer ervaren NFT-handelaar doet hier zijn voordeel mee.
Wat is NFT scam?
In de NFT handel kan het gaan om grote bedragen. Dan wil je voorzichtig te werk gaan. In het begin is alles nog nieuw en onduidelijk. De kans is dan ook groter dat je met open ogen in een NFT scam stapt. Door altijd wantrouwig te zijn en de verkoper van een NFT goed te checken, kun je veel narigheid voorkomen.
Niet alleen in de NFT-wereld komt veel scam voor, dit is in alle crypto een probleem. Waarom oplichters juist is deze markt toeslaan is niet zo raar. Crypto is nieuw, waardoor er veel onervaren en dus makkelijke prooien aanwezig zijn. Daarnaast is crypto ongereguleerd en decentraal. Dit kun je zien als een voordeel, maar het brengt ook nadelen met zich mee.
In de crypto-wereld is er niet één partij de baas over het netwerk en er zijn geen regels opgesteld. Transacties worden niet gecontroleerd door een persoon, maar door computersystemen. Heb jij je geld overgemaakt naar een oplichter, dan kun je hier niets meer aan veranderen. Er is geen partij die je kan helpen je geld terug te krijgen. Daarom kun je er bij een NFT scam eigenlijk altijd vanuit gaan dat je het geld kwijt bent. Geen leuk vooruitzicht. Een NFT scam kun je dan ook beter voorkomen.
NFT scam 1: Oplichterswebsite
Op verschillende platformen kun je NFT’s kopen. Er zijn een aantal bekende platformen, zoals OpenSea, waarop NFT’s verhandeld worden. Het probleem is dat tegenwoordig iedereen een website kan maken. Zelfs met weinig ervaring kun je in een uurtje een nette website bouwen. En dat is dan ook precies wat oplichters vaak doen om hun NFT scam op te zetten.
Je wilt handelen in NFT’s en kiest een website waar interessante NFT’s worden aangeboden. De kans is daarbij aanwezig dat je jouw wallet verbindt met een website die gemaakt is door oplichters. Normaal gesproken koppel je jouw wallet, zodat je geld kunt overmaken in ruil voor een NFT. Koppel je jouw wallet per ongeluk aan een nepwebsite, dan geef je vaak de oplichters toegang tot je wallet. Zonder je toestemming kunnen ze alles doen met je geld. Blijf daarom altijd goed opletten op welke websites je zaken wilt doen.
Een oplichterswebsite hoeft niet altijd een nieuwe of onbekende website te zijn. Het kan ook een 1-op-1 namaak NFT-website zijn. Oplichters maken in dit geval een exacte kopie van een bekende NFT-marketplace. Het gevaarlijke aan deze NFT scam is dat je niet zomaar herkent dat dit een nep website is. Je koopt nietsvermoedend een veelbelovende NFT en krijgt vervolgens niets, of een NFT die niets waard is.
De vraag is nu natuurlijk: Hoe herken je een oplichterswebsite? Vaak geeft de URL van de website al prijs dat het hier om een nep website gaat. Je kunt het bijvoorbeeld zien aan een typefout die gemaakt is in de URL. Daarnaast proberen oplichters de nep website zo aantrekkelijk mogelijk te maken door geweldige deals aan te bieden. Geweldige NFT’s die voor een klein prijsje te koop zijn. Ook hier geldt, een deal die te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook. Doe daarom altijd goed je research naar de waarde van de NFT die je wilt kopen.
NFT scam 2: Nagemaakte NFT
Het namaken van het origineel is een geliefde bezigheid onder oplichters. Hebben ze geen zin om een hele website na te bouwen, dan maken ze toch gewoon een populaire NFT na? Op sommige marketplaces, zoals OpenSea, kun je zelf NFT’s maken. Hier maken ook oplichters dankbaar gebruik van. Ze stelen ontwerpen van echte kunstenaars, maken ze na met een kleine aanpassing en bieden die onder een fake account aan op de marketplace.
Hierdoor is een groot gedeelte van het aanbod op OpenSea spam. Een extra reden om waakzaam te zijn en goed te kijken wat je koopt. Als de koop eenmaal rond is, kun je niet meer terug.
Vaak wordt er een complete collectie nagemaakt. Alleen aan de kleine verschillen kun je zien dat het niet om het origineel gaat. Bij aankoop krijg je wel een NFT, maar deze is veel minder (of helemaal niets) waard dan de NFT waar je eigenlijk naar op zoek was.
In het verleden zijn bijvoorbeeld de Bored Apes NFT’s nagemaakt door oplichters. Deze NFT scam was vrij eenvoudig te herkennen doordat de Bored Apes de andere kant op keken dan het origineel. Toch kun je hier als beginner vrij eenvoudig in trappen, zeker als je niet van deze scam af weet. Let daarom altijd goed op en leg de twee artworks naast elkaar om ze te vergelijken.
NFT scam 3: Gratis NFT!
Dat klinkt als een goede deal die niet mis kan gaan toch? Je hoeft niet te betalen en ontvangt een NFT die misschien nog geld waard kan worden. Voor je hier enthousiast in duikt, is het goed te weten dat oplichters je zelfs met een gratis NFT geld afhandig kunnen maken.
Je wordt gelokt met een gratis NFT. Dit is vaak een nagemaakte NFT. Dit scam-project wordt overal gepromoot, zodat jij ook enthousiast mee gaat doen, zodat meer mensen deze gratis NFT kunnen bemachtigen. Het lijkt onschuldig, omdat je er niet voor hoeft te betalen. Zelfs als deze NFT niets waard wordt, ben je geen geld kwijt. Helaas gaat het in de praktijk anders.
Door de gratis NFT aan te nemen, laat je een soort malware binnen in je wallet. Hiermee geef je de oplichters toegang tot jouw wallet. Daar zullen ze natuurlijk dankbaar gebruik van maken en hem volledig leegtrekken. Ze sturen jouw geld naar hun eigen wallet en je kunt hier niets tegen doen.
Wees daarom extra voorzichtig als je een gratis NFT ‘wint’ en je gevraagd wordt om je crypto wallet te koppelen.
NFT scam 4: Namaak social media account
Net als websites, worden ook social media accounts volop nagemaakt. Vaak worden nieuwe NFT-projecten gepromoot op social media, maar ook populaire en bekende projecten hebben hier hun eigen profiel. Een scammer maakt naast een website vaak ook een social media profiel na. Ze moeten jou natuurlijk wel naar hun website kunnen lokken. Veel projecten zijn op social media geverifieerd, dat kun je zien aan het blauwe vinkje op bijvoorbeeld Twitter. Helaas is dit niet bij alle projecten het geval, waardoor je zelf alert moet blijven.
Klik niet zomaar op linkjes die op social media accounts gedeeld worden. Voor je het weet zit je op een namaak website die nauwelijks van het origineel te onderscheiden is. Via Google kun je kijken of je een ander social media account tegenkomt met veel meer volgers. Dit is dan waarschijnlijk het originele account. Ga je via een link naar een website, kijk dan altijd goed of dit de originele website is voor je gaat kopen en verkopen.
Oplichters gaan slim te werk. De namaak social media accounts zien er net zo uit als een normale projectpagina. Er worden regelmatig berichten geplaatst en ze benaderen je zelfs via privéberichten. Ze bieden je geweldige deals aan. Bijvoorbeeld een whitelist-spot, waardoor je denkt dat je gegarandeerd een plek krijgt om te minten. Of ze bieden je een NFT tegen een gereduceerde prijs of zelfs helemaal gratis. Zoals bij een beginnend project worden de supporters gestimuleerd om betrokken te blijven en al heel vroeg dit project te promoten bij vrienden. Helaas promoot je hier alleen de oplichters, die je een linkje sturen van hun scam website, waar je uiteindelijk geld naar ze overmaakt.
Het herkennen van een nagemaakt social media account is vaak heel lastig. Ze lijken als twee druppels water op het origineel. Toch is het voor de oplichters niet mogelijk om dit account exact na te maken. Er zitten dus altijd verschillen in. De gebruikersnaam is er daar één van. Er kunnen niet twee dezelfde gebruikersnamen bestaan op een social media kanaal. Ga daarom op zoek naar kleine spelfoutjes of verwisselde letters. Ook aan de volgers op het account kun je soms zien dat het account niet echt is.
Nu je dit weet kun je extra voorzichtig te werk gaan en maak je niet zomaar geld over via een link die je gevolgd bent vanuit een social media kanaal.
NFT scam 5: Nagemaakte groepen
Een andere manier waarop oplichters je hun scam in praten is via nagemaakte groepen op Discord of Telegram. Deze scam is enorm moeilijk te herkennen, vaak zijn ze identiek aan het origineel. De oplichters maken alles na, van het logo tot de accounts van de belangrijkste teamleden, zoals de CEO en community manager van het project. Je denkt dan ook in een echte groep te zitten. In de groep worden links gedeeld, vaak naar de nagemaakte website van de oplichter. Ze hopen hiermee te bereiken dat je geld gaat overmaken of de gratis NFT accepteert die ze je aanbieden, om via deze weg je wallet leeg te halen.
Nagemaakte groepen zijn enorm moeilijk te herkennen. Er zijn weinig kenmerken waaraan je kunt zien of je in de originele groep zit of niet. Bij Telegram heb je wel een aanknopingspunt. Je wordt toegevoegd aan een groep en moet dit eerst goedkeuren, omdat je wordt toegevoegd door een voor jou onbekende persoon. Dit gaat op Discord minder makkelijk.
Blijf hoe dan ook op je hoede en volg je gevoel. Als je het niet vertrouwt, doe verder onderzoek. Vaak krijg je in deze groepen een link, waarmee je naar een website gestuurd wordt. Kijk goed of de website echt is, of dat je te maken hebt met een namaaksite.
NFT scam 6: Pump en dump
Bij een pump en dump wil een groep mensen geld verdienen aan de waarde van een munt. Helaas gebeurt dit niet op een eerlijke manier, maar door de munt te manipuleren. De oplichters verspreiden misleidende informatie over de munt en hypen hem op social media. De bedoeling is om de munt snel in populariteit te laten groeien, zodat de koers omhoog schiet. Zodra de populariteit genoeg ‘gepumpt’ is, zullen ze de munt met een flinke winst verkopen, met andere woorden dumpen. De koers zal hierdoor flink dalen. Ben je tijdens de stijging ingestapt, dan heb je pech en blijf je met verlies achter.
Een pump en dump komt niet alleen voor bij crypto, maar ook met NFT’s. Bij deze NFT scam wordt er een NFT met lage marktwaarde gekozen, die door de oplichters in korte tijd in de schijnwerpers wordt gezet. De koersen van tokens met een lage marktwaarde zijn makkelijker te manipuleren. Een ervaren NFT of crypto-handelaar kan soms aan het koersoverzicht zien of deze gemanipuleerd wordt.
Een van de bekendste pump en dump scams in de NFT-wereld is misschien wel het project ‘Evolved Apes’. Een anonieme maker, bekend als Evil Ape, zet een verzameling van 10.000 aap NFT’s online. Er wordt geadverteerd als NFT-vechtspel. Opeens lijkt het plan in rook op te gaan, wanneer de ontwikkelaar van het spel een week na de lancering verdwijnt, samen met 2,7 miljoen dollar. Samen met de ontwikkelaar en het geld, verdwenen ook de officiële website en het Twitter-account van het internet. Deze NFT scam staat ook wel bekend als een rug pull.
NFT scam 7: Phishing scam
Voordat je NFT’s kunt kopen moet je je aanmelden met je crypto wallet. MetaMask is een van de bekendste en meest populaire Ethereum wallets om NFT’s te verzamelen. MetaMask-klanten werden helaas het doelwit van een phishing scam. In valse advertenties werd ze gevraagd om privégegevens van hun wallet, de sleutel en het wachtwoord te geven.
Oplichters proberen op steeds inventievere manieren aan jouw beveiligingsinformatie te komen. Is het niet via valse NFT pop-ups, dan wel via berichten op Telegram, Discord of andere openbare forums. Ook de eerder genoemde ‘gratis NFT’s’ zijn een vorm van phishing scam. Je persoonlijke gegevens worden achterhaald en je digitale portemonnee wordt vakkundig leeggehaald.
Wat je het beste kunt doen tegen phishing scam? Houd je privégegevens altijd privé. Vul geen gevoelige informatie of wachtwoorden in op pop-ups, maar ga altijd naar een geverifieerde en goed beveiligde website.
NFT scam 8: Oplichting bij het bieden
Om te voorkomen dat je in een NFT scam trapt, zul je altijd op je hoede moeten zijn. Op de secundaire markt kun je te maken krijgen met biedfraude. Heb je al een NFT gekocht en wil je deze doorverkopen? Dan kunnen bieders proberen om de cryptocurrency te wijzigen nadat jij de NFT verkoop hebt vermeld. Let heel goed op als dit gebeurt. Controleer de valuta en weiger elke lagere aanbieding te accepteren. Deze truc kan je veel geld kosten.
NFT scam 9: Oplichting via de technische ondersteuning
Eigenlijk valt dit onder phishing, maar dit is zo’n specifieke manier van NFT scam dat we hem hier toch even apart noemen. Bij deze vorm van oplichting doet de oplichter zich voor als een medewerker van de technische ondersteuning. Er wordt contact met je opgenomen door de ‘klantenservice’ van een NFT-project. In het gesprek probeert de oplichter gevoelige en persoonlijke informatie bij je los te krijgen.
Deze vorm van NFT scam zien we regelmatig op Discord, Telegram of Reddit. Geef nooit iemand gevoelige informatie, wachtwoorden en al helemaal niet de beveiligingszin van je wallet. Hiermee kunnen ze de complete inhoud van je digitale portemonnee leeghalen.
Ga ervan uit dat de klantenservice of technische ondersteuning van een NFT marketplace niet zomaar contact met je op zal nemen en al helemaal niet zal vragen om persoonlijke informatie. Wees dus extreem voorzichtig is dit wel gebeurt.
Conclusie NFT scam
Helaas zien we oplichters overal terug, dus ook in de NFT-wereld. In deze blog heb je kennisgemaakt met de bekendste en meest voorkomende NFT scams. De platformen zijn nog relatief nieuw en oplichters worden steeds inventiever. Als je wilt beginnen met het kopen en verkopen van NFT’s, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op wat je kunt verwachten. Gebrek aan kennis en ervaring maakt van jou een gemakkelijk doelwit voor oplichters.
Beginnen met NFT traden is super leuk, maar ook spannend. Waar moet je op letten en hoe voorkom je dat je in een NFT scam trapt? Profiteren van de kennis van ervaren NFT-traders laat je met meer vertrouwen aan je NFT avontuur beginnen.
Met NFT Team sta je er niet alleen voor. Je krijgt intensieve NFT Trading begeleiding en wordt dagelijks ondersteund in de NFT Team WhatsApp Club. We delen onze kennis en ervaring met elkaar, zodat we samen succesvol zijn in NFT trading.