Hoe kies je de beste NFT art?

NFT art wint snel aan populariteit. Het is natuurlijk geweldig als jij hier ook een graantje van mee kunt pikken. Maar dan zul je wel de beste NFT art moeten kiezen. Het NFT-nieuws vliegt je de afgelopen tijd om de oren. Studenten die per ongeluk miljonair worden door NFT’s en record na record dat verbroken wordt als het gaat om de hoogste verkoopprijs. Steeds meer celebraties stappen in en de NFT-wereld groeit met de dag.

Hoewel NFT art nog in de kinderschoenen staat, is het volgens velen nog lang niet klaar. Elke dag worden er voor honderden miljoenen aan NFT’s verhandeld. Dat is serieuze business. Zodra beroemdheden een hype oppakken zie je dat steeds meer mensen hieraan mee willen doen. Het kopen, verkopen of gewoon hebben van NFT’s was nog nooit zo populair.

Met de beste NFT art maak je de grootste kans om er leuk aan te verdienen. Maar hoe kom je erachter wat de beste NFT art is? Wat maakt een project nu zo goed en waaraan zie je dat deze specifieke NFT in waarde zal gaan stijgen? Dit zijn vragen die niet alleen beginnende NFT traders zich stellen, ook de meer ervaren trader vraagt zich dit regelmatig af. Helaas is het niet zo dat de mooiste NFT art ook het beste verkoopt. Was het maar zo simpel. Er zijn allerlei factoren die ervoor zorgen dat de ene NFT art een succes wordt en de andere niet.

Om je op weg te helpen, gaan we in deze blog een aantal factoren laten zien, zodat je een beter inzicht krijgt in hoe NFT projecten in elkaar zitten. Met deze kennis wordt het voor jou makkelijker om te voorspellen of een NFT art project het kopen waard is.  

Wat is de beste NFT?

Wil je serieus aan de slag met NFT art? Dan wil jij eigenlijk de Mona Lisa onder de NFT’s te pakken krijgen. Een NFT is een Non Fungible Token. Non Fungible staat voor niet vervangbaar. Er is er dus echt maar één van. Hierdoor is het mogelijk dat een goede NFT art verkocht wordt voor meerdere tonnen of zelfs miljoenen. De token die je koopt is echt uniek, niet deelbaar en niet uitwisselbaar. Elke NFT bevat unieke gegevens die niet gewijzigd kunnen worden. Je kunt daarom je NFT zien als een certificaat van echtheid.

NFT’s zijn niet alleen kunstobjecten, het kunnen net zo goed video’s, Twitterberichten of zelfs concerttickets zijn. Toch is NFT art op dit moment het populairst.

Nu zul je als beginnend NFT art trader niet op zoek zijn naar de duurste NFT’s, maar het is wel leuk om te zien welke NFT’s in de top 10 duurste NFT’s ooit staan, zodat je kunt zien waar de interesse van de welgestelde NFT handelaar ligt.

Top 10 duurste NFT’s ooit:

10. Stay Free van Edward Snowden: verkocht voor 5,27 miljoen dollar.

9. CryptoPunk #7252: verkocht voor 5,3 miljoen dollar.

8. World Wide Web-broncode “This Changes Everything”: verkocht voor 5,4 miljoen dollar.

7. CryptoPunk #5217: verkocht voor 5,44 miljoen dollar.

6. Het kunstwerk ‘Ocean Front’ van kunstenaar Beeple: verkocht voor 6 miljoen dollar.

5. Een videoclip van 10 seconden, ook van kunstenaar Beeple genaamd ‘Crossroad’: verkocht voor 6.66 miljoen dollar.

4. CryptoPunk #3100: verkocht voor 7,51 miljoen dollar.

3. CryptoPunk #7804: verkocht voor 7,56 miljoen dollar.

2. CryptoPunk #7523, gemaakt door Matt Hall en John Watkinson: verkocht voor 11,8 miljoen dollar.

1. Op nummer 1 niet één, maar 5000 kunstwerken in één van kunstenaar Beeple. Het kunstwerk ‘The First 5000 Days’ werd verkocht voor een bizar bedrag van 69,3 miljoen dollar.

ethereum-duurste NFT's

Beste NFT art kiezen

De beste NFT art kiezen is belangrijk als je er iets mee wilt verdienen. NFT art maakt de verzamelwoede los bij veel handelaren. Daarom zijn er een aantal projecten die het beter doen dan de rest. Populariteit en zeldzaamheid zijn belangrijk als je de beste NFT art zoekt. 

Eind 2021 waren dit bijvoorbeeld de best verkochte NFT-collecties:

5. Cool Cats

4. The Sandbox

3. Art Blocks

2. CryptoPunks

1. Bored Ape Yacht Club

Je ziet dat ze qua design flink verschillen. Van grappige katten, gekleurde artistieke lijntjes tot de immens populaire pixelplaatjes van allerlei figuren, waarvan sommige voor miljoenen van hand wisselen, zoals je in de top 10 hierboven hebt gezien.  

Voor mensen die niet met NFT’s bezig zijn, is het onbegrijpelijk om te zien dat sommige simpele afbeeldingen van enkele pixels zulke bizar hoge bedragen opleveren. Er zit dan ook meer achter dan alleen kunst.

NFT art brengt ook een bepaalde vorm van lidmaatschap met zich mee. Mensen hebben een natuurlijk verlangen om ergens bij te horen. Al in de oudheid vormden ze stammen en volkeren. Het internet wordt steeds meer in ons leven verweven, maar is een afstandelijk medium. NFT’s zijn een prima manier om een gemeenschap of community op te zetten. Het hebben van een bepaalde NFT dient dan als bewijs van lidmaatschap van deze community. Dit zien we bijvoorbeeld bij de Bored Ape Yacht Club.   

De grote vraag blijft: hoe vind je de beste NFT art? Hiervoor is het belangrijk dat je bij elk NFT project kijkt naar deze drie factoren:

 1. Uiterlijk
 2. Team
 3. Community

1. NFT art selecteren op uiterlijk

Over smaak valt te twisten, maar bij succesvolle NFT’s is er vaak een bepaalde structuur te zien. Je zou verwachten dat bij NFT art ook wordt gekeken naar hoe mooi een NFT is, net als bij echte kunst. Bij digitale kunst is het nu eenmaal niet zo dat de mooiste NFT’s ook automatisch het meeste opleveren. Een simpel uitziende pixel art kan zomaar een miljoen of meer opleveren. Ik hoef jou niet uit te leggen dat dit geen hoogstaand stukje kunst is. Aan de andere kant worden de prachtigste kunstwerken, die een gemiddeld museum graag zou willen hebben, bijna niet verkocht.

Als je kijkt naar de populairste projecten, zie je dat collecties van 3000, 8000 of 10.000 verschillende NFT’s met verschillende attributen het goed doen. Ergens roept dit het ‘verzamel ze allemaal’ gevoel op. Een perfect voorbeeld hiervan zijn de CryptoPunks. Elke CryptoPunk heeft een unieke combinatie van type, huidskleur, haarkleur en accessoires. Hoeveel attributen een CryptoPunk heeft is mede bepalend voor de waarde. De meeste CryptoPunks hebben 3 attributen en er is er maar één die er 7 heeft. De CryptoPunks is het meest succesvolle NFT project ooit.

De verschillende typetjes zie je ook in het NFT art project Bored Ape Yacht Club. Er zijn zo’n 10.000 verschillende verveelde apen, allemaal tot schouderhoogte afgebeeld en ze kijken steevast naar rechts. Hieraan herken je meteen de NFT scam die werd neergezet met nagemaakte Bored Apes die naar links keken. Elke aap heeft een uniek uiterlijk, in totaal zijn er wel 170 verschillende kenmerken Ze zijn niet allemaal even zeldzaam, maar als je de juiste combinatie hebt dan is het jackpot.

Het uiterlijk van de NFT art is dus zeker van invloed. Het lijkt erop dat vooral de projecten die werken met verschillende attributen goed scoren, al is dit natuurlijk geen garantie voor succes. 

  

Beste nft art kiezen 

2. NFT art selecteren op team

Voor je een leuk uitziende NFT art koopt, is het goed om te kijken naar het team dat erachter zit. Al is het maar om te voorkomen dan je te maken krijgt met NFT scam. Een populair en transparant team geeft meer kans op succes. Je hoeft in ieder geval minder bang te zijn voor een pump and dump of rug pull actie. Een transparant en bekend team zal zijn reputatie daar niet aan wagen.

Het is leuk om te zien dat een team al eerder succesvolle cryptoprojecten heeft gehad, al geeft dit geen garantie voor de toekomst. Ook de maker van de CryptoPunks maakt niet alleen succesvolle projecten.

Om een team te beoordelen is het goed om te kijken door wie het team gevormd wordt. Een anoniem team betekent vaak niet veel goeds. De kans is groot dat ze niet van plan zijn lang betrokken te blijven bij het project. Dit kan een interessant project opeens een stuk minder interessant maken. Een anoniem team wil natuurlijk niet direct zeggen dat je hier met oplichters te maken hebt, maar je zult zien dat een transparant team sneller steun krijgt van de community.

Een team kan volledig anoniem zijn, waarbij er geen social media account of persoonlijke achtergrond te vinden zijn. Een team kan zich ook semi transparant opstellen, door zich wel bekend te maken op social media kanalen, maar verder geen persoonlijke achtergrond te delen. Vaak hebben de 100% transparante teams de voorkeur. Van dit team kun je informatie vinden op hun social media kanalen en is de persoonlijke achtergrond zichtbaar.  

Als je bekend bent met NFT scam weet je dat dit ook niet alles zegt. Een oplichter kan prima een social media account namaken. Kijk daarom hoe lang een team al zichtbaar is op hun social media kanalen. Een nieuw team moet zich hierin nog bewijzen, maar vaak kun je hier al meer zekerheid uit halen. Zeker als de interactie vanuit het team met hun community zinvol is. Probeer te achterhalen met wie dit team eerder samengewerkt heeft. Hebben ze eerdere projecten gedaan en welke ervaringen zijn hierover te vinden?

Meer zekerheid krijgen over het team is belangrijk als je een NFT project wilt kopen. Het is fijn om te weten dat een project voor langere tijd ondersteund wordt door het team.

3. NFT art selecteren op community

Het uiterlijk van de art en het team achter de NFT art zijn belangrijk om naar te kijken, maar wat je echt wilt weten is hoe goed en actief de community is. Ook bij NFT’s gaat het om vraag en aanbod. De kopers vormen samen de community die ervoor gaan zorgen dat de prijzen omhoog gaan. Wanneer het akelig stil is rond een NFT project, hoef je niet te verwachten dat de kopers hiervoor in de rij staan. Hangt er een bepaalde buzz om een project, dan kun je er vaak op rekenen dat er het een en ander gaat gebeuren.

Het is niet altijd even goed in te schatten hoe goed een community is. Een NFT project kan veel volgers hebben op social media kanalen, zoals Twitter of Instagram, maar dat wil niet altijd iets zeggen. Een beginnend NFT project heeft tijd nodig om te groeien en zal niet meteen dezelfde hoeveelheid volgers hebben als een Bored Ape Yacht Club.

In de community gaat het vooral om het aantal actieve mensen. De groep volgers kan groot zijn, maar als er maar een klein deel echt betrokken is, dan is dit niet hoopvol voor het succes van dit project.

Beste NFT art community

Zeldzame en schaarse NFT art

Bij het kiezen van de beste NFT gaat het dus niet alleen om de kunst die je koopt. Het gaat om zoveel meer dan dat. Veel verzamelaars hechten grote waarde aan het beschikbare aantal NFT’s. Hierdoor tellen schaarste en zeldzaamheid ook mee in de waarde van een NFT. Een collectie van 10.000 stuks geeft niet dat gevoel van schaarste ten opzichte van één enkel exemplaar.

Het CoolCat project heeft een bijzondere NFT gemaakt die los van de CoolCat collectie verkocht werd. Deze kat stond ondersteboven afgebeeld. Doordat deze enkele NFT een zoveel hogere status had dan de rest van de CoolCat collectie, werd deze als veel waardevoller gezien. Deze actie leverde het complete CoolCat project een enorme stijging in populariteit op.

Zo kan ook een zeldzaam attribuut een NFT uit een collectie enorm waardevol maken. Als er in een collectie van 10.000 stuks maar enkele NFT’s worden uitgevoerd met een bepaald attribuut, dan verhoogt dit de waarde enorm.  

Je moet maar net weten waar je op moet letten. Zeldzame en schaarse NFT’s zullen een hogere waarde hebben. Zoek je echt de beste NFT, dan onderzoek je de rarity van deze specifieke art.

De rarity hangt niet alleen af van schaarste of zeldzaamheid. Ook persoonlijke voorkeuren tellen mee. Als in de community een bepaald kenmerk of een eigenschap als waardevol wordt aangemerkt, zien we de waarde opeens stijgen. Er wordt een trend gezet, waardoor een onbekende of minder waardevolle NFT opeens populair wordt.

Vaak worden deze trends gezet door influencers of trendsetters. Ook de interesse van een celebrity zorgt voor plotselinge waardestijgingen. Zo kan een NFT waar jarenlang niemand naar omkeek, opeens een hit worden wanneer een beroemdheid er één koopt. Kijk maar naar bekende namen zoals Snoop Dogg, Justin Bieber en Paris Hilton. Als zij een NFT uit een collectie aanschaffen, dan zal dit voor de hele set positief uitpakken.  

influencer beste nft art

NFT art met bijkomende voordelen

Wanneer je een NFT art aanschaft, krijg je hier vaak allerlei andere voordelen bij. Dit wordt in de NFT space ‘utility’ genoemd. Als houder en rechtmatig eigenaar van een NFT kun jij profiteren van deze voordelen. Welke voordelen dit zijn, verschilt per NFT. Je kunt er bijvoorbeeld een lidmaatschap van een community bij krijgen of toegang tot een Discord, maar het kunnen ook economische voordelen zijn.

Zeker bij nieuwe projecten, die nog volop gepromoot worden, krijg je als eigenaar van een NFT gratis tokens als beloning of andere giveaways. Dit worden airdrops genoemd. Hiermee wordt herkenning opgebouwd voor nieuw te minten NFT’s.

Een utility in de NFT space kan van alles zijn. Je kunt zelfs een fysiek kunstwerk ontvangen, dat overeenkomt met de NFT die je hebt gekocht. Je kunt toegang krijgen tot een uniek evenement, dat alleen toegankelijk is met een exclusief, persoonlijk lidmaatschap. Ook de toegang tot een game kan een voordeel zijn dat je bij je nieuw gekochte NFT krijgt.  

Waarde NFT art vooral in randzaken

Alles bij elkaar zien we dat de uiteindelijke waarde van een NFT vooral bepaald worden door allerlei randzaken en niet zozeer door de kunst zelf. Als een team het voor elkaar krijgt dat een beroemdheid één van hun NFT’s koopt, geeft dit de waarde van een complete collectie een enorme boost.

Een team met een goede visie achter hun plannen en een goede aansturing en opwarming van hun community, zorgt voor een succesvolle lancering van een nieuwe NFT.  

Wordt er bij een NFT exclusieve toegang geboden tot een live event, dan zal deze NFT een veel hogere waarde krijgen dan de daadwerkelijke kunst aan waarde heeft. Dit inzicht verklaart ook voor een groot deel de populariteit van de Bored Ape Yacht Club. Hier zit een sterke community achter, vol grote namen. Daar willen veel mensen bij horen. Wat begon als een serie met leuke plaatjes van apen, is uitgegroeid tot een daadwerkelijke toegang tot een online club, vol rijke mensen, celebrities en mensen die van cryptovaluta houden. De Bored Apes bestaan niet langer alleen in de blockchain, maar verschijnen ook in de echte wereld. Adidas werkt met ze samen en je ziet ze zelfs terug op de cover van Rolling Stone-magazine. 


Waarde bepalen beste nft art 

Dit is bepalend voor de waarde van NFT art

De waarde van NFT art wordt bepaald door een optelsom van alle hierboven genoemde factoren. Snelle deals, alleen voor het geld, worden minder aantrekkelijk. NFT art gaat een stap verder en krijgt hiermee meer betekenis, waardoor het nog meer gewild wordt.

Dit zijn enkele van de waardebepalende factoren:

 1. Uniek eigendom
 2. Uiterlijk van de kunst
 3. Community
 4. Lidmaatschap
 5. Zeldzaamheid
 6. Schaarste
 7. Utility
 8. Trends

De mogelijkheden met NFT’s zijn bijna eindeloos. Door de utility die geboden wordt, kan het voor de eigenaar van een NFT interessant zijn om een NFT langer vast te houden, zodat hij bijvoorbeeld meer speciale tokens kan verzamelen. Op deze manier kan er met een NFT een vorm van passief inkomen gegenereerd worden, in plaats van alleen te investeren in een project om ermee te handelen.

De waarde van een NFT kan stijgen door de aandacht van een trendsetter of influencer, maar net zo makkelijk weer dalen als de interesse over is. Blijf de space daarom altijd goed in de gaten houden, om te voorkomen dat een waardevolle NFT opeens in waarde daalt en jij met verlies blijft zitten.  

Conclusie: Zo kies je de beste NFT art

We zijn het er ondertussen wel over eens; NFT art is ontzettend boeiend en vol potentie. Doordat deze hele space nog zo nieuw is, ontbreekt het veel mensen aan kennis. Het is dan ook lastig om een goed NFT project te kiezen waar je jouw geld in kunt investeren. In deze blog hebben we een aantal punten genoemd waarop NFT’s beoordeeld worden en hun waarde aan te danken hebben. Misschien vind je het nu nog een gek idee dat iemand miljoenen neerlegt voor een afbeelding die je niet eens vast kunt houden. Naarmate je meer met crypto en NFT’s bezig bent, zul je gaan zien hoe het werkt in deze space.

De beste NFT art kiezen is geen exacte wetenschap. Je kunt hier een ‘neus’ voor hebben, maar er ook een keer gigantisch naast zitten. In feite is dat ook met beleggen, maar dat voelt voor veel mensen tastbaarder, omdat je belegt in bestaande ‘tastbare’ bedrijven. Investeren in NFT’s is natuurlijk altijd voor eigen risico. Gaandeweg leer je de NFT-wereld kennen en ontdek je wat werkt en wat niet.

Voor je zover bent zul je veel informatie moeten verzamelen. Je kunt hiervoor uren op het internet rond surfen, op zoek naar informatie die hopelijk de goede is. Want zoals gezegd, de space is nieuw en niet iedereen heeft evenveel kennis.

Wat jij wilt, is kennis en ervaring uit de praktijk, waar jij op mee kunt liften, op weg naar succes. 

Dat is precies wat NFT Team je aanbiedt.

In de besloten WhatsApp groep delen NFT traders dagelijks hun kennis en ervaring met elkaar. Daarnaast krijg je intensieve begeleiding, waardoor je snel op weg bent en zelfverzekerder je NFT’s kunt kopen en verkopen.

Met NFT Team heb je alle NFT kennis gewoon in je broekzak. 
Wil jij dat ook?

Maak dan vandaag nog kennis met NFT Team

NFT Team

Over de schrijver
Reactie plaatsen