Gas fee blockchain NFT

Wat is gas fee bij NFT?

Als je NFT’s gaat kopen, verkopen en maken krijg je al snel te maken met ‘Gas Fees’. Dit zijn de transactiekosten die je betaalt aan de miners om je transactie in de blockchain te verwerken. Hoe hoog de gas fee is, hangt af van de hoeveelheid rekenkracht en energie die nodig is om een bepaalde actie in de blockchain uit te voeren.

Helaas heb je bij gas fees niet te maken met vaste prijzen. Dit systeem werkt met een vraag- en aanbodmechanisme. Is er meer vraag naar transacties, dan kan het zomaar dat je een hogere gas fee betaalt.

Hoe werken gas fees?

Je betaalt dus transactiekosten om een transactie vast te laten leggen op bijvoorbeeld de Ethereum blockchain. Maar je hebt ook ETH nodig om de gas fee te betalen bij transacties op het Ethereum netwerk. Ethereum vraagt een relatief hoge gas fee. Dit wordt mede veroorzaakt door het toegenomen verkeer en de enorme hoeveelheid gegevens die verwerkt moeten worden. Het is natuurlijk niet fijn om hoge kosten te hebben, maar het is wel logisch.

Hoe gecompliceerder je transactie is, hoe hoger de gas fee zal zijn. Dit kost nu eenmaal rekenkracht en energie. Daarnaast zullen miners als eerste de transacties uitvoeren die het hoogste bieden. Dit is een belangrijke reden waarom Ethereum een hoge gas fee heeft.

Wanneer betaal je gas fees?

Je betaalt een gas fee elke keer dat je crypto verzendt, maar ook voor het minten van NFT. Ethereum is een van de bekendste en best werkende blockchains. Door zijn populariteit moet het systeem een grote hoeveelheid transacties verwerken. Ethereum kan ongeveer 15 transacties per seconde verwerken. Al deze transacties strijden met elkaar om geminet te worden. De drukte op het netwerk is van invloed op de hoogte van de gas fees.

Gelukkig is Ethereum bezig met een ETH 2.0. Deze upgrade moet de snelheid en efficiëntie van het netwerk verbeteren. Hierdoor kunnen er meer transacties verwerkt worden en gaan de gas fees omlaag.

Hoe kun je Gas Fee goed bijhouden tijdens het kopen van NFT's?

Wanneer je NFT's koopt is het handig dat je precies kunt zien hoe hoog de gas fee's op dat moment zijn. Via Etherscan kun je de actuele gas fees vinden.
Bekijk de actuele gas prijzen hier >>


Wat ook handig is is een Gas Fee extension tracker. Deze komt dan in je Chrome te staan en kun je ten alle tijden heel nauwkeurig de gas fee's op dat moment vinden met de zogeheten Ethereum Gas Price ExtensionZoals je hierboven ziet, zie je in 1 opslag wat de huidige fees zijn.
Klik hier om de Ethereum Gas Price Extension te downloaden >>

 Tool om gas te besparen bij failed transactions >>

Uitleg over bovenstaande tool voor Uniswap en Sushiswap

Voorbeeld op Uniswap:

Voorbeeld op SushiSwap:


Wil je alles weten over NFT's?

Maak kennis met NFT Team

Reactie plaatsen